Sexuálně přenosné infekce, 2. díl - kapavka

V našem novém seriálu o pohlavně přenášených infekcích jsme se posledně věnovali syfilis (lues, příjici), dnes se dočtete něco nového o kapavce, která má se syfilis společný způsob přenosu.

Tato celosvětově nejrozšířenější pohlavně přenosná infekce se projevuje hnisavým zánětem pohlavních orgánů, konečníku, hrtanu nebo očí. Přenáší se jako syfilis (orálně, vaginálně, análně i z matky na dítě) a léčí se kombinací antibiotik.

U většiny mužů se kapavka objevuje v podobě hnisavého zánětu močové trubice do pěti dní od nákazy. Doprovází ho řezání a pálení při močení. Jestliže se neléčí, postupuje infekce na prostatu a močový měchýř, do nadvarlat s bolestivostí v šourku. Při análním sexu se příznaky projevují svěděním, bolestivostí a křečemi v konečníku. Při orálním přenosu dochází k hnisavému zánětu hrtanu.

U žen dochází k zánětu děložního čípku a močové trubice. Projevuje se hnisavým výtokem, bolestí při pohlavním styku, svěděním a zarudnutím. Bez léčby se zánět šíří dále na dělohu a vejcovody a může vyústit v neplodnost. Přibližně pětina žen nevykazuje žádné příznaky infekce.

Kapavka se může přenést také porodem z matky na dítě a projeví se hnisavým zánětem spojivek, případně zápalem plic a jinými infekčními příznaky. Protože se u ženy nemusí kapavka projevovat, kape se každému novorozenci preventivně do očí antibakteriální prostředek, který zabraňuje rozvoji této komplikace.

Pokud jste sexuálně aktivní, nabízí vám Česká společnost AIDS pomoc bezplatné testování v naší venerologické ambulanci v Domě světla v Karlíně. Ambulance je k dispozici všem, kteří mají zájem otestovat se mimo standardní testy, jako jsou HIV, syfilis a hepatitida, například i na kapavku. V případě potřeby zajišťujeme i léčbu. Ordinuje se v úterý od 14:00 do 18:00 s nutností rezervace, ke které se dostanete přes naše stránky https://www.chciprep.cz/venerologie.

Testování je zdarma (hrazeno ze zdravotního pojištění), neprobíhá však v anonym-ním režimu. Je třeba mít zdravotní pojištění u některé z těchto pojišťoven: Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP / 111), Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR (ZP MVCR / 211), Revírní bratrská pokladna (RBP ZP / 213) nebo Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ / 209). Při pojištění u jiné pojišťovny či bez pojištění v ČR je možné absolvovat test v režimu samoplátce. .

Zdroj: https://venerologie.cz/onemocneni/kapavka/

PŘIPRAVILA VERONIKA

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.