Jak milují Češi: pravdy o našem intimním životě

CZECHSEX: 1. DÍL ODHALENÍ

Češi a jejich láska – jak to vlastně vypadá v našich ložnicích? Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ) ve spolupráci s dalšími institucemi přinesl první výsledky studie CZECHSEX, která mapuje sexuální chování, zdraví a postoje české populace. Pojďme se podívat na to, co o nás Češích tato studie odhalila. A věřte, některá čísla vás možná překvapí! Připravili jsme pro vás krátký seriál s přehledem nejdůležitějších předběžných zjištění.

Výzkum zahrnoval úctyhodných 4 660 odpovědí online a dalších 2 009 z osobních rozhovorů. Účastníci byli pečlivě vybráni tak, aby zahrnovali pestrou škálu lidí – odlišného pohlaví, věku, vzdělání i místa bydliště. Výzkumníci se zaměřili na klíčové oblasti, jako je fyzická i online sexuální aktivita, vztahy, zdraví, sexuální orientace, násilí a postoje k sexu. Nad vším bděla Mgr. Kateřina Klapilová, Ph.D., odbornice z Centra pro sexuální zdraví a intervence NÚDZ, která se na výzkumu podílela.

Češi a sex: Málo, ale dobře?

Zapomeňte na divoké noci, alespoň co se průměru týče! Výzkum ukázal, že Češi si sexem zpestřují život méně než jednou za měsíc. Ženy přiznaly, že mají sex průměrně 0,71krát měsíčně, zatímco muži si užívají o něco více – 0,99krát. A co dlouhodobé vztahy? Tam je to o něco lepší, ale žádná divočina – muži i ženy se shodují na zhruba pěti sexuálních stycích měsíčně.

Každý druhý muž mezi 18 a 25 je panic!

Češi se do prvních sexuálních zážitků vrhají relativně brzy. První zkušenosti získávají ženy průměrně v 17 letech, muži o něco později, v 18 letech. Srovnání s dobou před 10 lety uvádí graf. A teď pozor – mezi muži ve věku 18–25 let je každý druhý stále panic! Masturbace začíná ještě dřív – u mužů kolem 14 let, u žen průměrně v 16 letech. Zajímavé je, že mladší generace žen se k objevování svého těla dostává ještě rychleji.

Bokovky? Žádné překvapení!

Téměř tři čtvrtiny dotazovaných přiznaly, že jsou v dlouhodobém vztahu, ale čtvrtina z nich se netají ani milencem či milenkou. Kde se seznamujeme? Nejčastěji nás spojují přátelé, práce nebo škola, ale internet dnes už také není žádné tabu – online se seznámí více než 13 % párů. Ženy během života potkají průměrně 8,6 sexuálních partnerů, zatímco muži si zapíší číslo 11,6.

Sexuální potíže? Ticho po pěšině

Sexuální problémy trápí nemalou část populace, ale většina z nás o nich mlčí. V loňském roce mělo problémy s dosažením orgasmu 21 % žen, muže zase zlobí erekce (14 %). A teď to nejhorší – odbornou pomoc vyhledá jen pouhých 5 % těch, kteří nějaký problém mají. Ať už jde o nízkou sexuální touhu, bolest při styku, nebo problémy s ejakulací, většina z nás raději mlčí a trpí.

Co dalšího o nás tato studie ještě odhalí? Těšte se na další díly našeho seriálu!

Souhrnná detailní publikace k výzkumu by měla vyjít v roce 2025, dílčí výsledky průzkumu se budou objevovat na stránkách https://www.intimitavcr.cz/.

Zdroj: https://bit.ly/CzechSex

PŘIPRAVILA VERONIKA

Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 206
Obrázek č. 144

Kdy a kde testujeme

JDEŠ K NÁM NA TESTY?

PIST

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

obrazek PrEPPoint

Certifikát za 350 Kč

Máme výbornou zprávu pro všechny cestovatele potřebující certifikát o svém HIV statusu. Některé země stále vyžadují tato potvrzení, aby umožnily dlouhodobý pobyt na svém území nebo k udělení víza pro vstup. Díky spolupráci s novou laboratoří jsme schopni nabídnout certifikáty za 350 korun. Bohužel certifikáty jsme schopni zprostředkovat pouze v našem hlavním checkpointu v Domě světla v Praze. Ostatní checkpointy už certifikáty neposkytují. Více zde.

ČT podporuje ČSAP

Obrázek č. 189

PODPOŘTE NÁS!

 
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Objednání besedy

Pro školy a školská zařízení nabízíme objednání besedy s lektorem . Vyberte si snadno a rychle termín, který Vám vyhovuje nejlépe. Besedy se konají v Domě světla v Praze nebo naši lektoři přijedou za Vámi do školy.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 142
Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 57

akreditovaný dobrovolnický program

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Obrázek č. 186
Gilead

podporuje zejména mobilní testování v sanitkách a opravy prostor Domu světla

Obrázek č. 145

Projekt INOVACE A AKCELERACE AKTIVIT PRO ODSTRAŇOVÁNÍ BARIÉR PŘI ZAMĚSTNÁVÁNÍ OSOB INFIKOVANÝCH HIV čís. CZ.1.04/5.1.01/77.00066 je financován z Evropského sociálního
fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.